Wat is er gebeurd in Oekraïne?

De Krim

8 jaar geleden annexeerde Rusland de Krim, oorspronkelijk Oekraïens grondgebied, en Rusland viel de Donbas-regio van Oekraïne binnen. Sindsdien heeft Rusland zich verder ingespannen om Oekraïne te destabiliseren en te onderdrukken.

Invasie

Op 24 februari 2022 begon Rusland met een grootschalige invasie van Oekraïne. Poetin gebruikt luchtvaart, artillerie en raketten. Russisch leger bombardeert steden, verricht oorlgsmisdaden en er wordt gevochten door het hele land heen.

Hulp

De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot burgerslachtoffers en de complete ontwrichting van de Oekraïense samenleving. Al miljoenen mensen zijn het land ontvlucht, en dit aantal groeit met de dag. Deze mensen hebben bescherming en hulp nodig.

Actie in Haarlem

Wie zijn wij?

     Op 25 februari is Anna Roelofs-Ivanchenko in Haarlem een grootschalige inzamelingsactie voor Oekraïne begonnen. Dit werd een groot succes en inmiddels heeft Rasom een team betrokken vrijwilligers die is opgezet om de actie in goede banen te leiden. In een groot pand aan de Gierstraat 5 komen drie dagen per week Oekraíense vluchtelingen bij elkaar voor een praatje, kom soep, producten, kleding en psychologische hulp. Bovendien blijft Rasom regelmatig humanitaire goederen sturen naar Oekraïne. De dozen met de humanitaire hulp worden met vrachtwagens naar Polen gebracht en daar vandaan veroznden naar Oekraíne. Het team heeft hele korte lijntjes met de chauffeurs en vele andere connecties in het gebied.

RASOM team is opgeleid in het herkennen van Human Trafficking situaties en heeft BHV-certificaten.

Ons doel

Wat kan jij doen?

Inmiddels zijn er al vele dozen met humanitaire hulp aangekomen in Oekraíne. Niet alleen particulieren sturen donaties op. Er komen ook donaties binnen van verschillende instanties, bedrijven en ziekenhuizen. Wij zijn ook een geldinzamelactie gestart om organisaties in Oekraíne te ondersteunen die zich bezig houden met humanitaire zorg.

Jij kan ons helpen door geld te doneren, spullen te doneren of als vrijwilliger bij team Rasom aan te sluiten.

Op de nieuwe locatie van RASOM kunt u tentoonstellingen van Oekraïense kunstenaren bezoeken. Alle
bedragen die tentoonstellingen opbrengen, worden gebruikt om Oekraïne te helpen.

Team

Ons team bestaat uit een groep vrijwilligers die zich dagelijks inzetten om alles zo goed en soepel mogelijk te laten verlopen.

Locatie

Waar kan je ons vinden?

Aan de gierstraat 5 in Haarlem, in het oude V&D pand. Fantastische, centrale locatie! Je mag er altijd koffietje halen en een kijkje nemen!

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik helpen?

Alle hulp is hard nodig, en meer dan welkom. Er zijn vrijwilligers nodig, die helpen met het sorteren en categoriseren van de donaties, er zijn chauffeurs en transporteurs nodig, die naar het Oosten willen rijden, en er zijn uiteraard spullen nodig. Daarnaast kan er ook geld overgemaakt worden naar onze GoFundMe.

Welke spullen zijn er nodig?

We hebben een lijst met essentials op deze pagina.

Naar welke plaatsen gaan de donaties?

Fundacja Ermed (Humanitarian aid – medical support for hospitals based in Wroclaw Poland).

Hoevaak rijdt er transport van Haarlem naar Polen/Oekraïne?

2 keer per week gemiddeld.

Hoe lang blijven jullie dit doen?

Zolang als het nodig is.

Waar kan ik terecht voor extra informatie?

Gemeente Haarlem: Haarlem helpt Oekraïne.

Rode Kruis (nederlands)

Red Cross (english)

Onze Instagram

Je kunt onze updates volgen op onze Instagram